Skip to main content

Warmtepomp PVT - Volthera

Volthera PVT 2 in 1 zonnepanelen en warmtepomp

Met een Volthera PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar er wordt thermische energie(warmte) mee opgewekt. Het dak krijgt hierdoor een dubbelfunctie.

  • Compleet systeem
  • Twee-in-één oplossing
  • Hybride én all-electric toepassing
  • Geschikt voor grootschalige verduurzaming- én nieuwbouwprojecten
  • Geschikt voor commerciële projecten

VOLTHERA

Maak kennis met dé duurzame twee-in-een oplossing. Bij Alius zijn we continu bezig met de dag van morgen. We hebben als doel zoveel mogelijkheid duurzaamheid de wereld in te brengen. Dit doen we niet alleen door uitgebreide PV-oplossingen aan te bieden, maar ook door zelf innovatieve producten te ontwikkelen. Het Volthera PVT-systeem is een van die innovatieve producten die wij de afgelopen jaren hebben mogen door ontwikkelen tot een volwaardig én betrouwbaar systeem waarmee een volgende en extra stap gezet kan worden in de verduurzaming van woningen.

Het Volthera PVT-systeem
Duurzaamheid en het behalen van financieel rendement speelt een steeds grotere rol in huishoudens. Niet alleen vanwege de klimaatdoelstellingen richting 2050, maar ook vanwege het financiële rendement kiezen steeds meer woningeigenaren voor een systeem waarmee ze niet alleen mee kunnen besparen op het elektriciteitsrekening, maar ook het gasverbruik (en daarmee de gasrekening) kunnen reduceren. Met het Volthera systeem wordt er zowel elektrische als thermische energie (warmte) opgewekt. Het dak krijgt hierdoor een dubbelfunctie waarmee zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden.

HET PVT-SYSTEEM

De werking en de componenten van Volthera. De basis van het Volthera PVT-systeem wordt gevormd door PVT-panelen. Een PVT-paneel is een zonnepaneel(PV) met daarachter een thermische collector(T). De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp. Deze brengt de temperatuur vervolgens naar het niveau dat nodig is voor verwarming van het huis of tapwater. In combinatie met een warmtepomp zorgt dit systeem zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater. Daarnaast hebben Volthera-panelen hetzelfde uiterlijk als normale PV-panelen en is op het dak dus geen verschil te zien. De Volthera-panelen vervangen in dit geval de buitenunit of grondbron als energiebron voor de warmtepomp, hiermee heb je dus een stille én onzichtbare bron.

De PVT-panelen en de warmtepomp zijn twee belangrijke onderdelen uit het totale PVT-systeem. Om het voor jou als installateur makkelijker te maken hebben wij een compleet systeem ontwikkeld met hoogwaardige componenten die optimaal met elkaar samenwerken om de woning van elektriciteit en thermische energie te voorzien. Het systeem bestaat uit de volgende componenten;

  • Volthera PVT- en PV-panelen
  • Glycol
  • Montagesysteem
  • Een boilervat voor tapwater
  • Een warmtepomp en regeling van Vaillant
  • Omvormers en optimizers van SolarEdge
  • Monitoring en toebehoren

Hybride en all-electric toepasbaar

Het Volthera PVT-systeem is geschikt voor bestaande woningen en nieuw te bouwen woningen. Bij bestaande woningen ligt de focus op een hybride oplossing waarmee dankzij het PVT-systeem bespaard kan worden op de elektriciteits- en de gasrekening. Nieuwbouwwoningen worden sinds juni 2018 niet meer uitgevoerd met een aardgasaansluiting waardoor hierbij het PVT-systeem als alternatief van de CV voor het verwarmen van de woning en het tapwater dient. Deze toepassing noemen we ook wel een all-electric systeem.

Hybride systeem
Het hybride systeem wordt toegepast bij bestaande woningen die nog niet volledig klaar zijn om de stap te zetten om van het gas af te gaan. Echter kan er met het gebruik van een PVT-systeem dusdanig bespaard worden op elektriciteit van het net en op gas, dat het financieel gezien een interessante investering is. Bij een hybride toepassing dient de CV-ketel als back-up op de koudste dagen van het jaar. Bij een hybride systeem kan er ook voor gekozen worden om deze zonder boilervat uit te voeren. In deze situatie wordt de woning verwarmd door middel van de warmtepomp en wordt de CV-ketel gebruikt om het tapwater te verwarmen. Voor een optimaal hybride PVT-systeem is het echter wel noodzakelijk dat de woning voldoende geïsoleerd is en over vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren beschikken.

All-Electric systeem

Een all-electric systeem wordt hoofzakelijk toegepast bij nieuwbouwwoningen. Hierbij wordt het PVT-systeem ingezet voor de verwarming van het tapwater en de verwarming van de woning als alternatief voor een gasaansluiting. Een PVT-systeem is een van de drie manieren om de nieuwbouwwoning op een duurzame manier zonder gas te verwarmen. Andere opties zijn de warmtepomp met grondbron of de warmtepomp met buitenunit. Het grote voordeel van een all-electric PVT-systeem bij nieuwbouw is dat je dankzij de PVT-panelen ook direct een gedeelte van je elektraverbruik compenseert. Daarnaast kan het systeem een geheel vormen met de woning door gebruik te maken van het indak-montagesysteem van Aelex. Hierdoor vormen de panelen een strak geheel met je dak. De collectoren achter de panelen dienen daarnaast als bron voor de warmtepomp, waardoor je een stille én onzichtbare bron hebt. Het all-electric PVT-systeem bevat naast de standaard componenten ook nog een elektrische naverwarmer, zodat jij nooit in de kou hoeft te zitten!

Interesse? Ga voor een vrijblijvend gesprek!